ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΣΤΟN ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ “Νίκος Αντωνιάδης” – ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ – POST -9 / 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 – 6:35 μ.μ. / “Η ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ Μ.Μ.Ε.”…

9ο post στο χρονικό του τρόμου.

Εδώ τα προηγούμενα 8.

Αρχίζει η ιστορία της λίστας Πέτσα…

**********

6 Απρ 2020, 6:35 μ.μ.

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ…

ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ Μ.Μ.Ε.

Θα στεναχωρήσω και πάλι τους νεοδημοκράτες φίλους μου.

Στο πλαίσιο της επαγγελματικής δραστηριότητάς μου, έπεσα πάλι σε μία ανεπίτρεπτη πριμοδότηση ιδιωτικών επιχειρήσεων από την κυβέρνηση, μέσα στην κρίση. Και σε νέες παλινωδίες.

Πριμοδότηση των Μ.Μ.Ε. Που ήδη εισέπραξαν κάποια εκατομμύρια πριν λίγο διάστημα, εν μέσω της απίστευτης κρίσης που βιώνει η χώρα.

Αφορά στην κυβερνητική απόφαση να διατεθούν 11 εκατομμύρια ευρώ για την καμπάνια ενημέρωσης σχετικά με τον κορωνοϊό και συγκεκριμένα για «υπηρεσίες επικοινωνίας και ενημέρωσης που απαιτούνται για την υλοποίηση εκστρατείας στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας και των μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού COVID- 19».

Η απόφαση για τη δέσμευση της σχετική πίστωσης έχει την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα (και ανιψιού) του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και όπως είναι ευνόητο έχει προκαλέσει θύελλα σχολίων για τη σκοπιμότητά της την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει γυμνή ακόμη και από μάσκες, γάντια και άλλο υγειονομικό υλικό, την απειλή του ιού.

Οι απορίες έγιναν μεγαλύτερες διότι όλα αυτά τα ενημερωτικά μηνύματα γνωρίζαμε -και μας έλεγαν- ότι είναι δωρεάν και ότι μεταδίδονται δωρεάν.

Αυτό ανέφερε εξάλλου ρητά και η απόφαση του Στ. Πέτσα, ως υφυπουργού στον πρωθυπουργό, η οποία, με ημερομηνία 15 Μαρτίου, έκανε λόγο για “δωρεάν μετάδοση” των μηνυμάτων αυτών για την προστασία της δημόσιας υγείας “από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς”.

Αυτή ήταν η πρώτη φάση. Η δωρεάν.

Τώρα έρχεται η δεύτερη που έχει …χρήμα και μάλιστα πολύ…

Τι άλλαξε άραγε;

Ο ίδιος ο κ. Πέτσας το δικαιολόγησε λέγοντας ότι «σε αυτές τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις, -που ανακοίνωσε η κυβέρνηση- περιλαμβάνεται και η απαραίτητη εκστρατεία επικοινωνίας και ενημέρωσης που αφορά στη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Γιατί ένα από τα σημαντικότερα όπλα που έχουμε για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι η ενημέρωση των πολιτών….”.

Και γιατί να μην συνεχιστεί δωρεάν;

H δικαιολογία:

«Αυτό δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στο φιλότιμο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των εργαζομένων σε αυτά. Έχουμε ευθύνη ως οργανωμένη Πολιτεία να διαμορφώσουμε μια επαγγελματική εκστρατεία επικοινωνίας και ενημέρωσης. Τα πλέον δύσκολα είναι μπροστά μας και ο εφησυχασμός αποτελεί κακό σύμβουλο. Όσο περνά ο καιρός τόσο
σημαντικότερη καθίσταται η ύπαρξη συνεχούς και συνεπούς ενημέρωσης..».

Να δούμε τις λεπτομέρειες αυτής της απόφασης;

Η εταιρεία στην οποία ανατέθηκε η καμπάνια αυτή είναι η Initiative Media (άγνωστο πώς έγινε η επιλογή της) η οποία “αναλαμβάνει την εκπόνηση σχεδίου για κάθε είδους εκστρατεία επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών, με βάση τις εκάστοτε ομάδες και κατηγορίες κοινού στις οποίες απευθύνονται τα επί μέρους μηνύματα (γενική κοινή γνώμη, ευπαθείς ομάδες, εργαζόμενοι, επιχειρη- ματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.λπ.), προς το σκοπό της εμπέδωσης των μέτρων πρόληψης και αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 καθώς και κάθε συναφή υπηρεσία που απαιτείται για την υλοποίηση εκάστης”.

Ποιούς αφορά η απόφαση;

“Έντυπα, ραδιοφωνικά, τηλεοπτικά και διαδικτυακά μέσα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης”. Επίσης ως “συναφής υπηρεσία” από πλευράς της εταιρείας “λογίζεται η υπηρεσία παρακολούθησης της ομαλής υλοποίησης του εγκεκριμένου προγράμματος με την προσκόμιση στοιχείων, μετρήσεων και αναφορών απόδοσης, καθώς και βεβαιώσεων καλής εκτέλεσης με βάση τις οποίες γίνεται η αποπληρωμή των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας που φιλοξενούν τα σχετικά μηνύματα, καθώς και κάθε άλλη τυχόν αναγκαία υπηρεσία για την υλοποίηση της εκστρατείας”.

Πώς θα γίνει η πληρωμή;

“Με την αποδοχή από τα αντίστοιχα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της πρότασης μετάδοσης ή καταχώρησης, καταβάλλεται σε αυτά άμεσα προκαταβολή ύψους 35%. Η αποπληρωμή του υπολοίπου γίνεται κατόπιν βεβαίωσης, στην οποία θα βεβαιώνεται η καλή εκτέλεση και το υπόλοιπο ανά Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης”.

Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται ως τις 31 Μαίου 2020 και το “συμβατικό τίμημα” για την παροχή των υπηρεσιών Initiative Media ανέρχεται “σε ποσοστό 3% επί της τελικής συνολικής δαπάνης της εκστρατείας”, δηλαδή επί των 11 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια η εταιρεία θα κρατήσει επισήμως για τις υπηρεσίες της 330.000 ευρώ και τα υπόλοιπα θα τα μοιράσει στα μέσα ενημέρωσης μέχρι τα τέλη Μαΐου αν δεν υπάρξει κάποια ανανέωση.

Και ρωτάω, εγώ ο αφελής:

Είναι δικαιολογία αυτή του κ. Πέτσα;

Εάν απαιτείτο επαγγελματική οργάνωση της διαφημιστικής καμπάνιας για τον κορωνοϊό, πότε το κατάλαβαν;

Όταν ανακοίνωναν τη δωρεάν διαδικασία, την …”ερασιτεχνική”, δεν γνώριζαν τη σοβαρότητα του ζητήματος; Μετά το κατάλαβαν;

Και άντε να το κατάλαβαν με χρονοκαθυστέρηση, σαν τα χρηματοκιβώτια των τραπεζών, δεν αρκούσε η αμοιβή της διαφημιστικής εταιρείας;

330.000 € ήθελε; 330.000 € να της δώσουμε. Από τα χρήματά μας, μη ξεχνιώμαστε.

Τα ΜΜΕ γιατί να πάρουν χρήματα; Δεν ήταν στο πλαίσιο της κοινωνικής αποστολής τους η καταχώριση των διαφημιστικών μηνυμάτων; Τι άλλαξε;

Είτε τα ΜΜΕ παίρνανε τα μηνύματα από …ερασιτέχνες, είτε από επαγγελματίες, αλλάζει κάτι γι αυτά;

Άλλαξε, ως φαίνεται. Για να μοιραστούν 10.670.000 € στα ΜΜΕ, αντί αυτά να πάνε σε υγιειονομικό υλικό, που τόσο το έχουν ανάγκη τα νοσοκομεία και οι γιατροί μας ή σε άλλες ανάγκες στην πρωτοφανή αυτή κρίση που βιώνει η χώρα.

Και φυσικά, η εταιρεία ήδη μοιράζει τη διαφημιστική αυτή, ανήθικη πίτα, κατά το δοκούν, αφού η απόφαση δεν θέτει κριτήρια επιλογής των μέσων, ως έδει, μεταθέτοντας την, για πολλούς λόγους, ευχάριστη αυτή ευθύνη στην ιδιωτική εταιρεία.

Με αποτέλεσμα να παίρνουν χρήματα εφημερίδες που δεν τις αγοράζουν ούτε οι εκδότες τους, και μένουν έξω εφημερίδες και ιστοσελίδες με χιλιαπλάσια αναγνωσιμότητα και επισκεψιμότητα.

Ενώ αυτονόητο κριτήριο, και δεν χρειάζεται καμία απόφαση να το προβλέπει, είναι ακριβώς αυτή η αναγνωσιμότητα, η επισκεψιμότητα, ακροαματικότητα και τηλεθέαση, αφού ο σκοπός είναι τα διαφημιστικά αυτά μηνύματα να τα διαβάζουν, να τα βλέπουν και να τα ακούνε όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.

Αυτονόητα πράγματα, λογικές σκέψεις, στο απόλυτο κενό.

Και εν πάση περιπτώσει, θέλουν να πριμοδοτούν ΜΜΕ, κόμματα, κλινικάρχες και εταιρείες επιμόρφωσης;

Άστο να πάει. Μη το δικαιολογείς κιόλας…

Τελευταίες Ειδήσεις

ΑΧ, ΘΕΕ ΜΟΥ…

ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΦΩΤΙΑ ΟΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ…

Και ΞΑΝΑ εσείς στο ΚΑΤ !

ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ, ΚΥΡΙΕ ΣΥΨΑ !

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ !

Scroll to top
x